thrustmaster warthog zestaw - konfiguracja

Pomoc koleżeńska dla nowych (i starych) pilotów Gildii - forum otwarte dla wszystkich

Moderator: Instruktor

Post Reply
Nightfall
Posts: 3
Joined: 2021-05-05 14:26




Gildia Spotter

Hej
Potrzebna pomoc w konfiguracji thrustmaster hotas warthog.
Czy mógłby ktoś podrzucić link do jakiejś instrukcji konfiguracji. Joy ok ale jestem na etapie problemów z ustawieniem przepustnicy. W grze cały czas skacze góra/dół, o dopalaczach nie wspomnę.
Do tej pory nie miałem takiego zestawu i mam problem jak to wszystko skonfigurować. Czy robić to na platformie dcs czy w TARGET GUI.. mnóstwo pytań

dzięki

User avatar
Foka
Posts: 401
Joined: 2020-06-12 01:01

Flights: 70 (161hs)
Specialized in: A-10C



Gildia Instruktor

304-VBW Pilot

VFA-418 Pilot

Unikaj Targeta jak ognia.

Najpierw sprawdź w bindach w DCS czy nie masz do ciąg przypisanych innych klawiszy lub innych osi.

Później możesz zrobić kalibrację w Windowsie.

Nightfall
Posts: 3
Joined: 2021-05-05 14:26




Gildia Spotter

...Może ma ktoś swój konfig z target?

tristar
Posts: 5
Joined: 2021-05-01 21:26

Flights: 2 (3hs)
Specialized in: F-16C



Gildia Pilot

DCS wykrywa Warthoga i od pierwszego użycia ustawia (przynajmniej u mnie) prawidłowo wszystkie osie i część przycisków (w zależności od modułu, najbliżej rzecz jasna dla A10), sprawdź jak osie zachowują się w kontrolerze gier w Windows, Też kojarzę, że jedna z osi zachowywała się dziwnie do pierwszej kalibracji.

Target możesz użyć co najwyżej do zmniejszenia intensywności podświetlenia :), ew. do wyłączenia deadzone, próba tworzenia konfiguracji przy jego pomocy to IMO nieporozumienie.

User avatar
Nahen
Posts: 231
Joined: 2020-04-30 17:05

Flights: 29 (70hs)
Specialized in: F-15C



Gildia Rentier

304-VBW Reserve

Jeszcze raz wielkimi literami napiszę co wyżej Foka napisał: UNIKAJ KONFIGURACJI W TARGET'cie !

Wszystko czego potrzebujesz jest w kontrolsach w DCSie. podstawy - czyli jakieś 95%wszystkiego co potrzebujesz przypisać do zestawu masz tam.

Jeżeli "skacze" czy inaczej dziwnie zachowuje się przepustnica - na 100% masz podwójne "bindy" - sprawdzaj wszystko po kolei i upewnij się że nie masz kilku ustawień pod tym samym przyciskiem, osią itp.

Czyjś "setup"/konfig po pierwsze jest czyjś - czyli zrobiony pod indywidualne potrzeby i odczucia jego twórcy, a po drugie patrz to co wielkimi literami wyżej.

tristar
Posts: 5
Joined: 2021-05-01 21:26

Flights: 2 (3hs)
Specialized in: F-16C



Gildia Pilot

Sprawdź czy trackir (jeżeli używasz) nie zrobił Ci właśnie dual bindingów na Thrust, ja tak miałem, wtedy osie zachowują się dziwnie i moc zależna jest od ustawienia głowy i pozycji przepustnicy :)

Co do konfiguracji, możesz popatrzeć na https://www.digitalcombatsimulator.com/ ... e&s=Search

Jest tam co najmniej kilka ciekawych profili, zależnie od modelu, żaden mi osobiście nie pasował ale użyłem kilku bindingów jako inspiracji. Warthog jest dość wdzięczny do konfiguracji, osobiście polecam Paddle switch jako modifier, długo broniłem się przed użyciem modifiera ale używając jednego, może dwóch można całkowicie się pozbyć dotykania klawiatury i myszki (moża poza MFD ale tu pomaga Thrustmaster MFD pack :))

User avatar
Kisi
Posts: 41
Joined: 2020-05-18 21:35
Contact:

Flights: 56 (146hs)
Specialized in: F/A-18C



Gildia Instruktor

VMFA-117 Marine Aviator

To ja przekornie wstawię to:
https://forums.eagle.ru/topic/96943-dcs ... thog-mfds/

Używam praktycznie od początku i bardzo sobie chwalę.

A tak w ogóle to jak Tobie przepa skacze to znaczy, że pewnie masz ją zbindowaną do więcej niż jednej osi.

User avatar
Foka
Posts: 401
Joined: 2020-06-12 01:01

Flights: 70 (161hs)
Specialized in: A-10C



Gildia Instruktor

304-VBW Pilot

VFA-418 Pilot

Jak już ktoś musi coś bindować za pomocą zewnętrznego programu to ja polecam jednak zamiast Targeta RS Mapper: https://forums.eagle.ru/topic/175248-rs-mapper-release/

User avatar
Glow
Posts: 135
Joined: 2019-08-29 23:09




Gildia Spotter

TARGET GUI i TARGET SE (Script Editor) to dwa różne sposoby konfigurowania.
GUI unikaj, strata czasu na naukę i obsługę, lepiej od razu zabrać się za SE jeśli chcesz używać TARGET.

W SE piszesz własny kod do kontrolera, coś jak kodowanie w C/C++ bardzo podobna składnia.
Wszystko jest w instrukcji obsługi, pdf na stronie producenta. Zabiera to trochę czasu ale daje olbrzymie możliwości konfiguracji.

Polecam również zapoznać się z wątkami na EDkowym forum (na Gildowym też pisałem).

Jest tam kolega o nicku Home Fries, współautor : DCS World TARGET profile for TM Cougar and Warthog + MFDs
Masz tam sporo gotowych profili z własnym instalatorem. Dobry materiał wyjściowy do budowy własnej konfiguracji.

Grooz
Posts: 1
Joined: 2021-05-21 14:05

Flights: 1 (2hs)
Specialized in: F/A-18C



Gildia Spotter

Może inaczej - zerknij w ustawienia DCSa - ale nie dla wybranego samolotu tylko ogólne - tam też programują się ustawienia które mogą kolidować z ustawieniami dla samolotu . Jeśli są - wykasuj .

Post Reply